Novice


Arhiv: Poziv partnerstvu KoCKE: sporočite teme usposabljanj

Podjetja v partnerstvu pozivamo, da nam do petka, 16. marca, sporočijo teme t.i. notranjih usposabljanj, ki bi jih lahko podjetja nudila ostalim partnerjem v projektu KoCKE. Notranja usposabljanja so tista usposabljanja, kjer strokovnjak za določeno področje, ki je zaposlen v enem izmed partnerskih podjetij, predava zaposlenim v svojem podjetju in tudi zaposlenim v drugih podjetjih v partnerstvu. Stroški strokovnjaka, ki je vodil tovrstno usposabljanje, se lahko deloma krijejo iz projekta KoCKE (podrobnosti o tem so v navodilih Sklada). Ob prijavi na projekt smo se zavezali k določenemu številu tovrstnih notranjih usposabljanj oziroma k določenem številu udeležencev na njih in ta cilj moramo do konca projekta tudi uresničiti.

Prav tako vas obveščamo oziroma pozivamo, da nas sproti obveščate o zunanjih usposabljanjih, ki jih nameravate izvesti v okviru projekta KoCKE zase, zase in za druge iz partnerstva ali celo samo za druga podjetja iz partnerstva. Najbolje je, da nas obvestite že takoj, ko se porodi ideja za tovrstno usposabljanje, saj tako najlažje uskladimo potrebno dokumentacijo in usposabljanje pravočasno najavimo. Pri organizaciji zunanjih usposabljanj, kjer se najame predavatelja, ki ni zaposlen v partnerstvu, je prav tako želja, da imate v mislih tudi druga podjetja v partnerstvu, ki bi jih lahko zanimale teme teh usposabljanj.

Verjamemo, da se z nekaj volje lahko najde pot za premagovanje preprek, ki jih pri tem postavlja medsebojna konkurenca med podjetji s podobno dejavnostjo. Vedno obstaja neko polje oziroma tema, kjer je sodelovanje med podjetji možno in smiselno in ne zmanjšuje konkurenčne prednosti posameznega podjetja. Prednosti, ki bi jih s tem pridobilo vsako udeleženo podjetje – vključno s tistim, ki usposabljanje izpelje – so namreč lahko izjemne, tudi na ravni panoge.

Zaradi tovrstnega sodelovanjem med podjetji se teme usposabljanj ne bi podvajale in ostalo bi več sredstev za druga usposabljanja. Pri tem bi se, skladno s predlogom Skupine za nadzor kakovosti in sklepom Projektnega sveta, stroški, ki jih projekt ne povrne (20 % soudeležbe in DDV), porazdelili med udeležena podjetja sorazmerno glede na število udeležencev. Tako bi tudi organizator usposabljanja laže nosil breme.

Vsekakor ne smemo pozabiti, da gradimo Kompetenčni center za kadre kemijske industrije, ki naj bi po koncu projekta zaživel samostojno in mora kot tak nuditi vsebine, ki niso dostopne na tržišču, tj. specifične kemijske vsebine. To ne pomeni, da splošnih vsebin ne dopuščamo, vendar mora biti večji del vsebin kemijsko naravnan. Zavedati se je treba tudi namena sredstev, dodeljenih posameznemu podjetju v okviru projekta. Ta sredstva nikakor niso namenjena podjetju samo za njegovo lastno uporabo, ampak so namenjena usposabljanjem, ki jih to podjetje izvede za svoje zaposlene in zaposlene iz enega ali več drugih podjetij partnerstva (ne glede na to, ali so notranja – tj. da predava pri njih zaposleni strokovnjak – ali zunanja – tj. da predava najeti strokovnjak, ki ne prihaja iz partnerstva). Načeloma naj bi bila usposabljanja, ki jih podjetja želijo izvesti samo za lastne zaposlene, v manjšini, zlasti kadar je izvedba pilotne narave, kadar gre za takšno specifiko, da drugih podjetij te vsebine ne zanimajo, ali če je število udeležencev iz tega podjetja že zelo veliko.

Fotogalerija





 
GZS - Združenje kemijske industrije  Projekti, sofinancirani s strani EU  Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele Krajine