Osnove vitke proizvodnje (Lean manufacturing)


NAPOVED:

Osnove vitke proizvodnje (Lean):

Predavatelj:             dr. Franc Gider

Datum:                     27. 2. 2012

Urnik:                       13.00 - 14.30 (Predavanje)

                                  14.30 - 15.00 (Odmor)

                                  15.00 - 16.30 (Predavanje)

                                  16:30 - 17:00 (Diskusija)

Vsebina:                  Cilj teme je spoznavanje osnovnih principov vitke proizvodnje – kako z boljšo organizacijo delati bolje, hitreje in ceneje. Osnove vitke proizvodnje in orodja za optimizacijo procesov (skrajšanje pretočnih časov, poenostavljanje procesa oskrbe delovnih mest, povezava procesov in njihovo približevanje potrebam kupca, odkrivanje prikritih izgub v procesih, odpravljanje nepotrebnih in prekomernih zalog, izboljšanje komunikacije v in izven podjetja). 

Lokacija:                 Center za poslovno usposabljanje - CPU, (Kardeljeva ploščad 27a, Ljubljana - nizka stavba za GZS), dvorana SAVA

Parkiranje:             Na voljo je brezplačno parkiranje v prvi etaži garaže GZS in na zunanjem parkirišču GZS za stavbo CPU-ja.

REPORTAŽA:

Usposabljanje Osnove vitke proizvodnje (angleško: lean manufacturing) je vodil dr. Franc Gider, ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju.

Udeleženci usposabljanja so se seznanili z načeli vitke proizvodnje in s prednostmi te oblike proizvodnje pred drugimi (masovna proizvodnja, maloserijska obrtna dejavnost). Vitka proizvodnja pomeni optimizacijo porabe vseh virov in je usmerjena v zmanjševanje izgub, ob hkratnem zagotavljanju ustrezne kakovosti izdelkov in zadovoljstva kupcev/strank.

Poudarek usposabljanja je bil na spoznavanju načinov, kako z boljšo organizacijo dela:

  • izboljšati organizacijo delovnih postopkov,

  • pospešiti delovni proces ter povečati njegovo učinkovitost in prilagodljivost zahtevam tržišča,

  • zmanjšati stroške dela in porabo virov.

V praktičnem delu usposabljanja in v razpravi so udeleženci podajali predloge, kako bi z uvajanjem načel vitke proizvodnje izboljšali organizacijo dela v svojih podjetjih.

Poglobljena usposabljanja na to temo sledijo v več nadaljnjih modulih, možna pa so tudi individualna usposabljanja v podjetjih na njihovih praktičnih primerih.

GRADIVO >>

GZS - Združenje kemijske industrije  Projekti, sofinancirani s strani EU  Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele Krajine